Pokud chcete vyzkoušet něco nového v kuchyni, zkuste si upéct nějakou dobrotu a místo běžné mouky, kterou používáte, můžete použít tu z kokosu.
Kokosovou mouku můžete:
• vyrobit doma poměrně jednoduchým způsobem z kokosu, ale zabere to nějaký čas
• přímo zakoupit hotovou mouku vyrobenou průmyslově z kokosových ořechů, které jsou pěstované na kontrolovaných plážích s přísnými podmínkami pro BIO kvalitu produktů
Domácí výroba je velice snadná a nejlépe je spojit ji s výrobou lahodného kokosového mléka. Z této výroby vám zůstane rozdrcená kokosová dužina a ta je právě tou surovinou, kterou k výrobě mouky potřebujete. Vyždímanou dužinu dejte na pečící papír do rovnoměrné vrstvy a nechte v troubě na 120 °C sušit asi hodinu (záleží na tloušťce vrstvy). Poté promíchejte a na pár minut ještě vraťte do trouby. Sypkou směs dejte do mixéru a pořádně zpracujte na hladkou mouku bez hrudek a máte hotovo.
Pokud vsadíte na koupi hotového produktu, máte garantovaný ekologický způsob produkce kokosů, ale za kvalitu si připlatíte.
Nicméně investice do zdraví se určitě vyplatí. Kokosová mouka má plnou řadu benefitů, které může nabídnout. Velice důležité je, že ji lze použít pro strávníky, kteří nemohou zpracovat lepek nebo mají jiné potravinové alergie. Mouka obsahuje zdravé tuky, které si tělo přemění v energii a neukládá je ve formě tukových polštářů. S moukou tělu dodáte velké množství vlákniny a obsažené sacharidy tělo zpracovává poměrně dlouhou dobu, takže nedochází ke kolísání hladiny cukru.
Pečení je velice snadné a nevyžaduje žádné zvláštní postupy. Můžete zkusit některý z jednoduchých receptů třeba na sušenky s medem a později se pustit i do složitějších výtvorů. Budete nadšeni z toho, že dokážete ze zdravé a dostupné suroviny vytvořit pochoutky, které budou všem chutnat. Navíc s moukou přidáte do jídla řadu potřebných vitamínů a minerálů.