Cholesterol je důležitá chemická substance v organismu, je zapotÅ™ebà k metabolizaci tukové složky potravy, pro hormonálnà rovnováhu a také pro syntézu vitamÃnu D. StejnÄ› jako se vÅ¡Ãm ostatnÃm, i u cholesterolu platà za optimálnà pouze rovnovážný stav, tedy ani málo, ani mnoho. Je-li jej pÅ™ÃliÅ¡ málo, může to způsobit problémy v nervové soustavÄ›, se Å¡tÃtnou žlázou a dokonce to může vést i k neplodnosti. Nadbytek (hlavnÄ› toho Å¡patného LDL) se usazuje tam, kde nemá co dÄ›lat, tedy pÅ™evážnÄ› uvnitÅ™ tepen (arteriÃ), tÃm se zužuje jejich průmÄ›r, zvyÅ¡uje se tÃm pádem logicky krevnà tlak, vzniká ateroskleróza, a může to konÄit i fatálnÄ› – mozkovou mrtvicà nebo infarktem.
HlÃdejte si cholesterol
ŽivoÄiÅ¡né tuky, bÃlý cukr, alkohol – jedna z hlavnÃch pÅ™ÃÄin aterosklerózy. Vyměňte vepÅ™ový bůÄek, smažené Å™Ãzky, uzeniny a bohatou nabÃdku fastfoodových pochoutek za nÄ›co lepÅ¡Ãho – za rostlinné (zdravé, nikoli ztužené) tuky, tedy za studena lisované nerafinované BIO oleje, oÅ™echy a semÃnka. Omezte sladkosti s vysokým glykemickým indexem (sladké limonády, bonbóny, dorty) a alkohol.
Stres – oÅ™echy a BIO panenský olivový olej vám nebude k niÄemu, pokud nezatoÄÃte se stresem, alespoň s tÄ›mi nejhorÅ¡Ãmi faktory. Stres totiž pÅ™etěžuje nadledvinky a Å¡tÃtnou žlázu, vyluÄuje se mnoho stresových hormonů, namÃsto hormonálnà rovnováhy vzniká dysbalance a tÃm opÄ›t docházà ke zvýšenà LDL cholesterolu v krvi.
Káva – káva patřà mezi nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ã nápoje dokonce i u nÄ›kterých mladistvých, obsah kofeinu nenà zanedbatelný ani u Äerného a zeleného Äaje a kolových nápojů, kde je navÃc mnoho cukru. Kofein sice „nakopává“, ale nepÅ™irozeným způsobem, kdy zvýšà hladinu stresových hormonů, tedy paradoxnÄ› prodloužà stres. Chcete-li redukovat Å¡patný cholesterol, radÄ›ji si dopÅ™ejte adaptogeny, jako je ŽenÅ¡en, Ashwagandha Äi Rozchodnice růžová (sibiÅ™ský ŽenÅ¡en), a sáhnÄ›te po exotickém ovoci Caigua Energie života.
Caigua – je skvÄ›lý tip na pÅ™irozenou regulaci mechanismu cholesterolu, jde o exotické ovoce dovážené z Peru, jehož bioaktivnà složky velmi dobÅ™e redukujà LDL cholesterol a zvyÅ¡ujà ten potÅ™ebný HDL. Pozitivnà úÄinky tÄ›chto plodů jsou známy stovky let.